De voorbereidingen

In 2016 hebben we onze koolvlet Cornelis volledig gerestaureerd. De romp was zo slecht geworden dat hij door het teer bij elkaar werd gehouden en uiteindelijk zonk in de gracht. Omdat we geen shortcuts wilden nemen werd het een project van vele maanden.
Klaar voor reparaties en ombouw naar elektrisch.
Klaar voor reparaties en ombouw naar elektrisch.

Veel slecht plaatwerk werd vervangen, maar wel met behoud van het historische karakter. Cornelis was immers geklonken en het passend maken van alle gaten voor de nagels alleen was al een enorme klus.

Destijds hebben we gekeken of we de 50 jaar oude Arona diesel nog aan de praat konden krijgen. De motor had onder water gelegen en bij het demonteren kwam uit ieder gat wel een slok water. Na inspectie bleek dat de motor zijn beste tijd wel gehad had, maar het budget (en ons energieniveau na alle andere tijdrovende werkzaamheden) was op een dieptepunt beland.

We besloten de motor provisorisch te repareren. Onderdelen van de bejaarde motor waren amper te krijgen en zaken als klepveren kochten we, maar van Lombardini (Arona is overgenomen door Lombardini) in de hoop dat ze van een generatie nieuwer nog zouden passen en werken.

De motor kwam weer tot leven en ik herinner me nog goed het eerste stukje proefvaren. De motor moest zelf ook nog even ‘inkomen’ want hoewel hij direct startte en soepel liep, was het 1 grote blauwe rookwolk. De rook verdween vanzelf, maar na enige tijd kreeg hij toch weer kuren. Enfin, we zijn op het punt beland dat we klaar zijn met de rook, stank en vervuiling. En het onderhoud ook.

Marktoriëntatie

De schuit ligt over het algemeen het hele jaar buiten. En daar betalen we nu de rekening voor. Het onderhoud na 6 jaar zon, wind en regen is toch fors. In deze post nemen we je mee in alle stappen die we nemen om de schuit klaar te maken voor de VETUS elektrische aandrijving.

De eerste stap die wij namen was een marktoriëntatie. We wilden graag overstappen op elektrisch, maar wat heb je dan precies nodig en wat kost het? Microsoft Excel to the rescue. We maakten een overzicht met de belangrijkste onderdelen. Omdat we allemaal wel klaar waren met onderhoud gaven we hoge scores aan oplossingen met een hoge reputatie en betrouwbaarheid.

Voor de aandrijving kwamen we zo uit op het Nederlandse VETUS, die al jaren dezelfde technologie toepast in haar boegschroeven en een systeem, VETUS E-Line, op de markt bracht dat volledig uit geëngineerd was. Dat zie je direct aan het gebruik van digitale CAN bus communicatie tussen de diverse componenten (zoals in je auto), de kwaliteit van handleidingen en documentatie, en de diversiteit aan oplossingen (water-/luchtgekoeld, wel/geen beeldscherm en NMEA2000 integratie).

Aan de hand van een intakeformulier heeft VETUS heeft ons geholpen aan de juiste configuratie en de specifieke productkeuzes. Zo wilden wij graag een luchtgekoelde variant en iets meer vermogen dan de initiële berekening van de configurator aangaf in het geval de schuit vol zit met gasten voor onze fameuze barbecues, of als we met een volle schuit plots moeten stoppen bij 1 van de blinde bochten in de stad.

Voor de energieopslag kwamen we om dezelfde reden uit op MG Energy Systems uit Leeuwarden. Omdat veiligheid daar een grote rol speelde kozen we voor een MG LFP-accu met diverse marine certificeringen en veel ingebouwde veiligheidssystemen in combinatie met het dubbele BMS. Het laden en monitoren doen we met Victron oplossingen, ook weer van Nederlandse komaf.

Voorbereiden

In de volgende fase keken we vooral naar welke hulp we precies nodig hadden. In ons geval belden we Wim Potveer weer, na eerdere goede ervaringen. Scheepswerf Potveer kon ons goed ondersteunen bij het plaatsen en precies uitlijnen van de motor. Wat voor ons wederom belangrijk was, is het historische karakter van de Schuit. Samen maakten we een schets van een motorhuis dat niet zou misstaan in combinatie met bijvoorbeeld een oude Albin benzinemotor. We verzonnen een slimme constructie waarbij de elektromotor in een waterdichte kuip staat en deze zo extra bescherming biedt.

Voor de accukist maakte ik zelf in CAD de eerste schetsen. Ook die moest waterdicht zijn en passen bij het authentieke karakter van de boot. Samen met mijn oud-collega Bas werkten we de schetsen verder uit waarbij we intern de onderdelen scheiden op drie panelen op basis van voltage (230V / 48V / 12V). De metalen kist met uitsparingen voor het display, slot en de stroomaansluiting hebben we vervolgens laten zetten en lassen door een maakbedrijf. De kist heeft ook een slimme oplossing voor de ventilatie die regen-dicht is en in de winter afgesloten kan worden.

Het derde gebied waar we hulp bij inschakelden, was het ontwerp van de elektrische installatie en het uiteindelijk in bedrijf stellen van het systeem. Veiligheid boven alles en sommige onderdelen, bijvoorbeeld de galvanische scheiding om corrosie tegen te gaan, vereisen specifieke kennis.

In een volgend artikel nemen we je in detail mee door alle doorlopen stappen en werkzaamheden. Hou het blog in de gaten!

Verder lezen.

Iedere stap in het proces is te volgen op het elektrisch-varen blog. Volg ons in alle keuzes die uiteindelijk moeten leiden tot een moderne en stille aandrijving zodat Cornelis nog tientallen jaren mee kan.

Alle berichten over de geschiedenis van onze schuit vind je hier. Verder hebben we artikelen over de restauratie, het ombouwen naar elektrisch en techniek, achtergrondartikelen en schrijven we over de eerste ervaringen met het elektrisch varen en die met de gemeente.