Niet lang nadat we de boot gekocht hadden vertrok Sander naar Japan. Hij had eerder een aantal maal in Japan gewerkt en had zelfs een baan in Tokyo afgeslagen. December is een rustige periode en het is er dan geweldig reizen.
De nieuwe boot was de hele herfst gebruikt voor tripjes op de grachten en lag nu aangemeerd aan de kade. Grootse plannen hadden we nog niet en de boot zou van de winter in het water blijven liggen, terwijl we wat provisorische reparaties deden.
Domme fout. De boot was niet afgedekt door een bootzeil en na een paar dagen van langdurige regen is de boot volgelopen en gezonken. Door een combinatie van nalatigheid en achterstallig onderhoud, in het plaatwerk zaten wat gaatjes, lag de schuit nu op de bodem van de gracht.
De gemeente reageerde snel door de gezonken boot uit het kanaal te halen, een dag nadat de eigenaren dit hadden gemeld. Dit gebeurde echter niet voorzichtig, maar met behulp van een vrachtwagen uitgerust met een hydraulische kraan en grijper. Aangezien zelfs een kleine hoeveelheid olie of diesel negatieve milieueffecten kan hebben op het water, is het begrijpelijk waarom de gemeente zo snel handelde.
Gelukkig waren we wel op tijd bij de gemeentewerf. Na het betalen van de kosten voor de inzet van de kraan mochten we de boot ophalen.
Was de oude tweedehands boot een miskoop?
Lastige vraag.
Was er sprake van verborgen gebreken?
Ongetwijfeld. Maar de prijs die we ervoor hebben betaald was ook een indicatie dat we aan de slag moesten met zowel de boot als de aandrijving. Achteraf gezien is het kopen van een boot die in het water ligt gewoon dom. Als je geen verstand van boten hebt, dan is het ook slim om een expert mee te nemen en de boot voor aankoop te laten keuren. Is het een goede boot of is het oud ijzer? In ons geval was de schuit voorzien van een mooie teerlaag. Echter, het was de teer die op sommige plaatsen de schuit bij elkaar hield.
Was er sprake van nalatigheid?
Zeker. Met een open boot zoals de onze, zonder afdekzeil, kun je erop wachten tot de boot volloopt. Op een bilgepomp met vlotter kun je niet vertrouwen — je weet nooit wanneer de accu leeg is, omdat de vlotter weer eens is blijven steken of omdat bladeren en vuil de pomp blokkeren.
Nadat de boot weer in onze handen was en we hem naar een werf hadden gebracht begon de zoektocht naar een specialist om de romp te dubbelen. Gelukkig lag hij voorlopig op de kant.