Nadat de tuindersvlet gezonken was in de gracht en veilig op de werf bij Witsen stond hebben we wat hulp gezocht. We kwamen in eerste instantie uit bij Nico Vader van de Stichting Langedijk Waterrijk en de Schuitenhelling. Nico weet erg veel van cultureel, varend en industrieel erfgoed, specifiek uit onze regio, West-Friesland.
Nico wist ons veel te vertellen over onze schuit, zoals de geschatte leeftijd en dat het een streker was. Hij gaf ook aan dat we voorbij het stadium waren om de boot “te dubbelen” en een specialist nodig hadden om de rotte secties te vervangen. Met specialist bedoelde Nico iemand die prioriteit zou geven aan het behoud van de erfgoedwaarde van de boot en die voor de reparatie gebruik zou maken van klinken in plaats van lassen.
Nico stelde voor om eens kennis te maken met Wim, de eigenaar van Scheepswerf Potveer in Avenhorn. Vanuit zijn werkplaats werkt Wim aan allerlei projecten, niet alleen schepen, met een grote liefde voor het ambacht en traditie. De werf dateert uit 1925 en vooral voor de oorlog zijn er tientallen schuiten gebouwd.
We raakten in gesprek met Wim, die net als Nico veel kennis heeft over historische schepen. De term “roestvrij staal” mocht niet gebruikt worden in relatie tot de antieke schuit. Wim liet aan de hand van twee schuiten zien hoe hij de klus zou aanpakken en wat het resultaat was.
Samenwerken
Om de kosten niet te veel op te laten lopen, en het ons inmiddels wel duidelijk was dat het meer om restaureren ging dan repareren, zochten we naar een oplossing waarbij we zelf een aantal werkzaamheden voor onze rekening zouden nemen.
Omdat onze boot nog in de teer stond spraken we bijvoorbeeld af dat wij die laag eerst mechanisch zouden verwijderen, voordat we hem naar Avenhorn zouden brengen. Uiteindelijk hebben we gedurende een periode van enkele weekeinden de boot helemaal kaal getrokken en naar Wim verplaatst. Daar hebben we alle verroeste platen verwijderd en is de boot opnieuw opgebouwd. Zeker 30% van het staalwerk was zo slecht dat het vervangen is.
De puntjes op ‘de i’ waren het klink- en smeedwerk zodat de boot weer zoveel mogelijk in originele staat is teruggebracht. Na een laag coatings en verf was het eindresultaat mooier dan ooit gehoopt. Kortom, zoek je een vakman die veel weet van oude schuiten, neem dan eens contact op met Wim Potveer in Avenhorn.