Waarom een boot kopen een goed idee is.

Een boot kopen is erg populair vanwege verschillende redenen, waaronder meer tijd met vrienden doorbrengen en ontspanning op het water.
Een boot kopen?! Waarom eigenlijk iedereen een boot nodig heeft!
Een boot kopen?! Waarom eigenlijk iedereen een boot nodig heeft!

Een boot kopen is tegenwoordig populairder dan ooit. Om verschillende redenen. In ons geval was er geen specifieke reden, maar als vrienden meer tijd met elkaar doorbrengen en ontspannen op het water waren wel de belangrijkste.

Met zijn drieën is het nog knap lastig om de perfecte tweedehands boot of sloep te vinden, maar zo’n beetje alles wat niet te veel impact had op onze financiële situatie en waar geen vaarbewijs nodig voor was kwam in aanmerking. Een oude boot die niet in perfecte technische staat is, was dus ook prima. En ook liever een grotere boot dan een kleine. Dan kunnen er immers meer vrienden en familie mee.

Enfin, dit artikel geeft je een goed beeld waarom eigenlijk iedereen een boot nodig heeft. Er staan zat boten te koop, de perfecte boot bestaat niet, dus zet wat wensen op papier en geniet ook van op het water zijn.

Een boot kopen? Ieder moment varen!

Het bezitten van een boot biedt de vrijheid om op elk gewenst moment het water op te gaan. Het is iedere dag vakantie, want met een eigen boot kun je genieten van spontane uitstapjes en ontspanning op het water, zonder te hoeven wachten op een huurboot.

Het is een plek waar je kunt ontsnappen aan de hectiek van alledag en waar je de ruimte hebt om tot jezelf te komen. Of het nu gaat om varen in de stad of op een meer, een boot of sloep biedt de mogelijkheid tot ultieme ontspanning.

Wij genieten het meest van spontane diners op de boot na het werk. En Sander wil nog wel eens een rondje varen om 5 uur ’s ochtends — in 20 minuten ben je de stad uit en is het magisch.

Plezier met familie en vrienden

Varen met familie en vrienden is een geweldige manier om qualitytime op het water door te brengen en betekenisvolle herinneringen te creëren. Het biedt de perfecte setting om samen te zijn en te genieten van elkaars gezelschap. Het is ook een geweldige manier om vrienden te vermaken, zoals met zwemmen en eten of gewoon samen genieten van de natuur.

Wij hebben een kleine investering gedaan in een grote eettafel en een Weber barbecue. Zo kunnen we op ieder moment genieten van de schuit, het water en elkaars gezelschap.

Geld besparen

Het bezitten van een boot is een investering die op de lange termijn geld kan besparen. In plaats van het huren van een boot voor uitstapjes, kunnen eigenaars van een boot zelf bepalen wanneer en hoe vaak ze het water op gaan, zonder extra kosten.

Bovendien biedt het de mogelijkheid om de boot te verhuren, wat extra inkomsten kan opleveren. Het verhuren van de boot tijdens periodes waarin je er zelf geen gebruik van maakt, kan helpen om de kosten van het bezit te compenseren.

Echt genieten

Het hebben van een eigen boot de mogelijkheid om echt te genieten van tijd op het water, waarbij je kan genieten van de rust, vrijheid en ontspanning die daarbij komt kijken. Mensen waarderen steeds meer de voordelen van actief bezig zijn in de natuur, waardoor het bezit van een boot steeds aantrekkelijker wordt.

Dat actief bezig zijn, komt overigens ook tot zijn recht als er onderhoud gepleegd moet worden. Maar met het juiste advies en materialen valt dat ook wel mee.

Mentale gezondheid

Onthaasten op een boot biedt een welkome afwisseling van de dagelijkse sleur. Het rustgevende geluid van kabbelend water, de frisse lucht en het uitzicht op de horizon kunnen een gevoel van ontspanning en rust brengen. Tijd doorbrengen op een boot geeft je de kans om even weg te zijn van de drukte en de constante prikkels van het dagelijks leven.

Het gunnen van tijd voor rust en reflectie is belangrijk om weer in balans te komen en nieuwe energie op te doen. Het water kan bovendien een kalmerend effect hebben en stress verminderen, wat gunstig is voor lichaam en geest.

Nieuwe vaardigheden

Het bezit van een boot biedt de mogelijkheid om vaarervaring op te doen, wat weer bevorderlijk is voor zowel ontspanning als het opbouwen van nieuwe vaardigheden. Helemaal als je dit samen doet; varen kan vriendschappen te versterken door samen nieuwe vaardigheden te leren (bij ons is dat meestal een noodreparatie of onderhoud haha). Het delen van deze ervaringen schept een band en zorgt voor mooie herinneringen die lang bij zullen blijven.

Ontdek je eigen stad / regio

Het ontdekken van nieuwe bestemmingen op opent ook nieuwe perspectieven, waardoor familie en vrienden een unieke kans krijgen om de omgeving op een nieuwe manier te ontdekken. Zo zijn we ooit een initiatief gestart om Alkmaarders hun eigen stad en vertrouwde omgeving vanaf het water te laten ontdekken. Het was bijzonder om te zien dat mensen telkens de weg kwijt waren en hele stukken stad nog nooit vanuit een ander perspectief hebben beleefd.

Kortom, het bezit van een boot biedt tal van voordelen en kan worden beschouwd als een waardevolle investering. Het vinden van het ideale schip voor deze activiteit kan een spannend avontuur zijn. Door het opstellen van een lijst met wensen, zoals het type boot, de benodigde voorzieningen en de gewenste activiteiten, kan de zoektocht naar het perfecte vaartuig nog leuker worden en behaal je makkelijker de eerder genoemde voordelen.

Verder lezen.

Iedere stap in het proces is te volgen op het elektrisch-varen blog. Volg ons in alle keuzes die uiteindelijk moeten leiden tot een moderne en stille aandrijving zodat Cornelis nog tientallen jaren mee kan.

Alle berichten over de geschiedenis van onze schuit vind je hier. Verder hebben we artikelen over de restauratie, het ombouwen naar elektrisch en techniek, achtergrondartikelen en schrijven we over de eerste ervaringen met het elektrisch varen en die met de gemeente.